כיום ניתן לומר שכל בני הנוער בסיכון – לא רק בני נוער מאוכלוסייה מסוימת או מעמד מסוים. גורמי הסיכון יכולים להיות תוצר של חשיפה לאינטרנט, שתיית אלכוהול, שימוש בסמים, בעיות חברתיות, בעיות אישיות, קשיים משפחתיים, אלימות, עבריינות, אובדנות ופגיעה עצמית, הפרעות אכילה ועוד.
ההשפעות של גורמי סיכון אלה עלולות להתבטא במגוון אופנים: דיכאון, חרדה, כעס, עצבנות, תסכול בלבול ועוד.
למצבים אלו השפעות הפוגעות באופן קשה ברווחה הנפשית ובחיי היומיום. אפשר להתמודד עם המצב באופן יעיל ולראות שינוי חיובי.
לעיתים אנו זקוקים לייעוץ מקצועי אבל טיפול פסיכולוגי לא מדבר אלינו. ייתכן וייעוץ טיפולי הוא הפתרון.

מהו ייעוץ טיפולי ?
ייעוץ טיפולי (Therapeutic Consulation) הוא פסיכותרפיה הומניסטית, כלומר גישה טיפולית הממוקדת באדם וחותרת לרווחתו. בייעוץ הטיפולי המטפל מתייחס לקונפליקטים המתעוררים במעגלי חייו ומייחס חשיבות רבה ליחסים הבין אישיים הבאים לידי ביטוי במפגש הטיפולי (בין המטפל למטופל).
מטרת הייעוץ הטיפולי לתת לנועץ הזדמנות לחפש ולמצוא דרך לחיים משמעותיים ומספקים תוך שמירה על כבודו וערכיו. ייעוץ טיפולי כולל עבודה עם פרט, זוג או קבוצה ומכוון לעזור לאדם במצבי מצוקה המתעוררים עקב ההתפתחות, יחסים בין אישיים, קבלת החלטות ובעיות ספציפיות. העבודה נעשית דרך רגשות והתייחסות לקונפליקטים תוך-אישיים, כדי לפתח תובנות וידע.
מתי מומלץ להיוועץ במומחה ?
כמעט כל אדם נתקל במהלך חייו בנסיבות, אירועים או אינטראקציות אשר מאתגרים את יכולותיו ומשאביו האישיים. אתגרים וקשיים אלו עשויים להיות קשורים לתחום הקריירה, הזוגיות, ההורות, המשפחה וכן הלאה, ומלווים לא פעם בספקות של האדם לגבי יכולתו להתמודד עמם בכוחות עצמו. במצבים אלו, אנשים רבים מרגישים צורך בפנייה אל איש מקצוע אשר ייעץ, יכוון, יתמוך ויסייע להם בהתמודדות.
יועץ טיפולי הוא בעל הכשרה ייעוצית-טיפולית בתחומים מסוימים, מה שהופך את גישתו להוליסטית ולכן הוא יכול לסייע ולתת כלים ממגוון רחב של שיטות.

מהם תחומי הטיפול הקיימים ?
היועץ הטיפולי יכול לייעץ באחד או יותר מהתחומים הבאים:
ייעוץ פרטני-אישי: סיבה שכיחה לפנייה אל יועץ טיפולי היא קשיים רגשיים או בין אישיים הפוגעים ברווחתו של האדם ומצמצמים את יכולתו לנהל חיים אותם הוא חווה כמספקים. במצבים אלו, יועץ טיפולי יכול להציע התערבות פרטנית אשר תכלול השכלה פסיכו-דידקטית, מידע, תמיכה, הדרכה, הכוונה וחקירה טיפולית של גורמי הקושי סביב נושאים כקושי במציאת זוגיות, תחושות חוסר סיפוק, חרדה חברתית או חרדת בחינות, דיכאון וכן הלאה.
טיפול במתבגרים: יועץ טיפולי עשוי להציע, בין היתר, שירותי התערבות במשבר לילדים, מתבגרים אשר נקלעו לנסיבות חיים איתם הם מתקשים להתמודד. במצבי משבר אלו יועץ טיפולי יכול לסייע בהבנת ועיבוד הגורמים למשבר (למשל, עיבוד הגורמים לתגובה החריפה של נער מתבגר לפרידה של בת זוג, גירושי הורים, הפרעות רגשיות והתנהגותיות, בעיות חברתיות ועוד) ובחיזוק יכולות ההתמודדות עמו.
ייעוץ זוגי: ייעוץ זוגי אצל יועץ טיפולי מתאים לזוגות המתמודדים עם קשיים נקודתיים או נורמטיביים יחסית כמו שחיקה, קושי בהסתגלות לשינוי בחיי הזוג חיכוכים זוגיים, קשיים סביב חלוקת התפקידים וכן הלאה. יועץ טיפולי המתמחה במתן ייעוץ זוגי יכול להשתמש במגוון רחב של אסטרטגיות טיפוליות אשר יסייעו בשיפור מיומנויות התקשורת זוגית, שיפור יכולת פתרון הקונפליקטים, הגברת האמפתיה והאינטימיות הזוגית ועוד.
ייעוץ להורים: כמעט כל הורה נתקל בהתמודדויות, קונפליקטים ותהיות המתעוררים סביב ההורות ובהתאם, יועץ טיפולי יכול להציע ייעוץ להורים המתמודדים עם מגוון סוגיות שביניהן הצבת גבולות, פערים בתפיסות ההוריות בין בני הזוג, הגנה מול מתן עצמאות לילד מתבגר, יחסי אחים, יציאת הילד מהארון וכן הלאה.

ד"ר נילי כהן רוכברגר, כותבת המאמר, מרצה באקדמיה, מומחית לבני נוער ויועצת טיפולית בגישה הוליסטית.
לקריאה נוספת על התמודדות עם קשיים של בני נוער ולקבלת פרטים נוספים מוזמנים ללחוץ כאן.