מאת: ד"ר עדי חסון דביר, מומחית ברפואת משפחה
התקרחות היא תופעה אסתטית מוכרת, ושכיחה למדי. התמודדות עם התקרחות יכולה להטריד את הסובלים ממנה, אשר ישמחו לדעת כיצד יוכלו לטפל בה בצורה יעילה. המפתח לטיפול יעיל, בהתקרחות וככלל, הוא ידע. ברגע שנדע יותר על ההתקרחות, על הסיבות לה ועל השלבים שלה, נוכל להבין טוב יותר כיצד להתמודד איתה ואולי אף למנוע אותה. צללו איתנו לעומק התופעה, ותדעו עליה הרבה יותר.

מהי התקרחות?
כדי לענות על השאלה הזאת, נבדיל קודם כול בין התקרחות לבין נשירה. ההבדל הוא גדול, וברור מאוד: בעוד נשירה היא חלק ממחזור החיים של השערה, התקרחות היא מצב שבו השערה לא גדלה שוב לאחר שנשרה. במילים אחרות, נשירה – גם אם היא מוגברת, דבר שידרוש טיפול מתאים – לא גורמת להיווצרות קרחת. עוד נציין כי מדי יום נושרות כ־100 שערות מראשו של אדם, כחלק ממחזור החיים התקין של שיער הראש.
התקרחות, לעומת זאת, היא הסיבה להופעת אותה פדחת נטולת שיער, שתישאר כזו לצמיתות (אלא אם כן תטופל – ולכך נגיע בהמשך). בתהליך זה השערות לא צומחות שוב, אלא הולכות ונעלמות, ואותו אדם הסובל מכך נפרד אט־אט מעוד 'חלקות שעירות' על ראשו.

מה עוד יכול לגרום להתקרחות?
המטבוליט המדובר הוא לא הסיבה היחידה להתקרחות, כמובן – שאחרת התופעה הייתה שייכת באמת לגברים בלבד. אם כן, מה עוד גורם להתקרחות?
- גנטיקה
- מתח ולחץ מתמשכים
- חוסר שינה
- ירידת הורמון האסטרוגן בדם בקרב נשים
- טראומה גופנית
- מתיחת השיער או לחץ ממושך עליו
- זיהומים
- מחסור באבני יסוד תזונתיות – ברזל, אבץ, סלניום ועוד.
אותם גורמים לא מביאים בהכרח באופן ישיר להיווצרותה של התקרחות, אלא מהווים מעין 'זרז' או טריגר להופעתה.
מי סובל בעיקר מקרחת?
אומנם התקרחות היא תופעה שיכולה לקרות אצל כל אדם – אך היא רווחת מאוד אצל גברים. למעשה, נהוג להניח כי כ־50% מהגברים יסבלו מהתקרחות בשלב כזה או אחר של חייהם, בתהליך ממושך שלעיתים יחל כבר בגיל ההתבגרות. כיום ישנו אף מושג רפואי אשר נקרא התקרחות גברית: אותו תהליך התקרחות שמתחיל מה'מפרצים' שבצידי המצח, ואט־אט מתקדם אל שאר חלקי הראש.
ההתקרחות, וכך גם הצורה שבה היא מופיעה, תלויה בדרך כלל בהורמונים. זקיקי השיער שעל ראשנו רגישים ל־DHT, דיהידרוטסטוסטרון, מטבוליט הקשור בהורמון הטסטוסטרון, הוא ההורמון הזכרי. אותו מטבוליט פוגע בזקיק וגורם לו, במהלך מחזור החיים של השערה, להצמיח בכל פעם שערה דקה יותר – עד שזו נעלמת. זו הסיבה שבגללה ההתקרחות נפוצה הרבה יותר בקרב גברים. שלבי ההתקרחות עניין שלבי ההתקרחות הוא עניין חשוב, שכן ככל שהטיפול בהתקרחות ייעשה מוקדם יותר, כך הסיכוי להביא לשיפור יהיה גדול יותר. ההיגיון סביב זה פשוט: קשה מאוד להצמיח שיער בחזרה, לאחר שהפסיק לצמוח באופן מוחלט; לעומת זאת, עצירת תהליך ההתקרחות והיחלשותן של השערות נחשבת אפקטיבית הרבה יותר.
אם כן, מה הם שלבי ההתקרחות? ישנם שבעה כאלה, המדורגים על פי 'סולם המילטון', שאותו הגה חוקר בשם זה כבר באמצע המאה הקודמת. שלב 1 הוא המוקדם ביותר, ושלב מספר 7 הוא המתקדם והחמור ביותר. כאמור, חשוב לא לחכות: שלב 3, שבו נראית נסיגת שיער במצח ובצידי הראש, כבר מוגדר כהתקרחות. בשלב זה ואולי אף לפניו מומלץ להתחיל בטיפולים מתאימים. איך מטפלים היום בהתקרחות?
החדשות הטובות הן – ומדובר בחדשות טובות מאוד גם בהשוואה למצב לפני עשור בלבד, למשל – שהיום ישנם לא מעט טיפולים בהתקרחות, כמה מהם יעילים במיוחד. אומנם ישנה עוד דרך לעבור בתחום, אך כיום ההתקרחות זוכה למענה טוב למדי. אלו הטיפולים האפשריים:
- מענה רפואי לבעיית ההתקרחות: אם ההתקרחות נובעת ממחסור תזונתי, מלחץ נפשי ועוד – טיפול בגורם זה יביא לעצירת ההתקרחות ויאפשר שיפור במצב.
- תרופות נגד התקרחות: היום ישנן בשוק לא מעט תרופות להתמודדות עם התקרחות. ישנן כאלו המתמקדות בפעילות אותו מטבוליט, DHT, ובכך מונעות את פגיעתו בזקיק השערה; ישנן אחרות אשר פועלות על המרצת מחזור הדם והרחבת העורקים באזור הקרקפת, ובכך מעודדות את הזקיקים לפעול ולהצמיח שערות חדשות. תרופות אלו מיועדות לשימוש ארוך טווח, ומטרתן הראשונה היא לעצור את תהליך ההתקרחות – בתקווה לעודד צמיחה מחודשת בהמשך. "הרגיין קצף" הוא דוגמה לכך – זו תרופה ללא צורך במרשם רופא המכילה את החומר הפעיל מינוקסידיל 5%, בצורת מתן של קצף.
- השתלה: שוק השתלות השיער גדול מאוד ורחב מאוד כיום, ועם השנים הפך להיות מדויק יותר ואפקטיבי יותר. השתלת שיער מתאימה בעיקר למי שסובל מהתקרחות נרחבת, כלומר כאשר שטח הקרחת כבר גדול מאוד ועצירת ההתקרחות כבר לא תועיל בדבר. ההשתלות נעשות כניתוח מקומי לכל דבר, וכוללות השתלת פיסת עור המכילה שערות ממקום אחר בגוף, או השתלה של זקיקי שיער בודדים.
- מסרק לייזר/מסרק אבץ: פועל על בסיס אותו עיקרון של התרופות המעוררות את מחזור הדם באזור הקרקפת. העברת המסרק המיוחד מגבירה את זרם הדם לאזור, ובכך אמורה לסייע בהאצת הצמיחה. כאמור, הטיפולים הקיימים היום מסוגלים לספק מענה טוב לתופעת ההתקרחות, ולכל הפחות לסייע בעצירתה ובמניעת החרפתה. בכל הנוגע לתרופות נגד התקרחות, בעיקר כאלו המעודדות את זרימת הדם בקרקפת, חשוב לדעת כי ההסתכלות היא לטווח הארוך: השימוש בהן צריך להיות מתמיד, לאורך זמן. צמיחת שערה היא תהליך שאורך זמן רב, חודשים לעיתים – בטח ובטח כשמדובר בשיער חלש שעובר שיקום. ההתמדה, וטיפול בשלב מוקדם של ההתקרחות, יסייעו בהעלאת הסיכוי לתוצאות טובות בסופו של דבר.